Categories: Actueel

CERN schakelt Boessenkool in voor miljoenenorder

Het gaat om de productie van 38 vacuum vessels van 5 tot 12 meter lengte per stuk, die geschikt zijn voor UHV, Ultra Hoog Vacuüm. De vlakken en aansluitingen van deze vacuum vessels moeten zeer nauwkeurig bewerkt worden om te bereiken dat de elektronen in een uiterst nauwkeurige rechte baan versneld worden en dat vacuümdichtheid wordt gegarandeerd. Deze opdracht voor CERN heeft een totale doorlooptijd van 2,5 jaar.

Voor directeur-eigenaar Eelco Osse, entrepreneur en innovator pur sang en onder meer winnaar van de Prins Friso Ingenieurs publieksprijs 2019, betekent deze opdracht veel: ‘CERN is al jaren klant van ons en blijkbaar tot hun tevredenheid. Voor ons betekent deze nieuwe, grote opdracht een mijlpaal waar we ontzettend trots op zijn. Want het is nogal wat om een belangrijk aandeel te leveren aan het onderzoek naar de kleinste deeltjes op aarde voor dit toonaangevende wetenschappelijke instituut. Het toont weer aan dat wij tot veel in staat zijn en dat heeft natuurlijk te maken met de hoge mate van vakmanschap van de medewerkers bij Boessenkool. Hun kennis, ervaring en zeker ook lef zijn onontbeerlijk om opdrachten als deze binnen te halen en uit te voeren.’

Een van die medewerkers van de Almelose machinefabriek is Projectleider Ing. Jasper Brugman, die eveneens heel blij is met deze opdracht. Vanaf het moment dat de aanvraag bekend werd, in november 2016, hebben Brugman, die de leiding over dit project heeft, en zijn collega’s maanden lang gewerkt aan de voorbereidingen van deze complexe aanbesteding. ‘En dan is het natuurlijk een feest als je de opdracht ook daadwerkelijk gegund krijg’, zegt hij. ‘Het is een ware uitdaging, waarin alle disciplines van Boessenkool worden aangesproken en tot hun recht komen; van gecertificeerd laswerk, extreem precies groot verspanen tot machinebouw en uiteindelijk Ultra Hoog Vacuüm lektesten.’

CERN en Boessenkool

CERN, gelegen in Genève, is een onderzoeksinstituut waar baanbrekend wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de kleinste deeltjes op aarde. Hiervoor is de zogenaamde LHC, Large Hydron Collider gebouwd. Deze deeltjesversneller bevindt zich 100 meter onder de grond en meet 27 kilometer in omtrek. In deze collider worden deeltjes, bijvoorbeeld elektronen, door supergeleiding en nabij het absolute nulpunt (1,6 Kelvin) met zeer hoge snelheid tot botsing gebracht. Hierdoor ontstaan er in de botsing nog kleinere deeltjes door splijting, waarbij tevens heel veel energie vrij komt. Door onderzoek op de effecten van een dergelijke botsing wordt zeer specialistische nieuwe kennis opgedaan en worden baanbrekende nieuwe technologieën ontdekt en ontwikkeld.

Machinefabriek Boessenkool uit Almelo is een specialistische en innovatieve machinefabriek in de breedste zin des woords. Er worden metalen producten en machines gemaakt van groot formaat met extreme precisie.

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago