Het kabinet investeert fors in de opleidingen en de al bestaande samenwerkings- verbanden die er toe moeten leiden dat het personeelstekort in techniek en ICT worden aangepakt, zodat Nederland vol kan blijven inzetten op de energie- en digitale transitie.
De meest recente is de 123 miljoen euro die uit is getrokken om bestaande samenwerkingsverbanden tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven een stap verder te brengen. De bijdrage komt uit het Nationaal Groeifonds en is onderdeel van het Actieplan Groene en Digitale banen.
Ze maken zich er wel zorgen om. Logisch, gezien het belang van deze tak van de industrie voor de welvaart van ons land. Want het blijft spelen, de sterk toenemende digitalisering en robotisering, de krapte op de arbeidsmarkt en absoluut noodzakelijke verduurzaming zijn immers de opgaven waar de technieksector nu voor staat.
Dus moet het beroepsonderwijs (vo, mbo, hbo en wo) hiervoor flexibeler worden in gericht om in te spelen op de behoefte van het werkveld. En daar is dus veel geld voor nodig. Maar als we even terug kijken, zijn er de afgelopen jaren al vele miljoenen euro’s geïnvesteerd in dergelijke initiatieven.
En wat ik hierbij dan toch wel mis, is de terugkoppeling van hetgeen het tot nu toe heeft opgeleverd. Daar hebben we als samenleving toch ook wel recht op.
Rolf Elling, hoofdredacteur
Reageren?
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…