De collectieve routekaart is een gezamenlijke verkenning van een groep bedrijven met als doel het ontwikkelingen van collectieve en individuele succesvolle strategische richtingen. Hierbij is extra ingezet op de ontwikkeling van medewerkers van de toekomst. Dit is gebeurd in twee interactieve, computerondersteunde sessies. Per sessie met twintig deelnemers, zowel modelmakers als andere ketenspelers, zoals klanten, klanten van de klanten, toeleveranciers, machinefabrikanten en experts op het gebied van design en ontwerp, rapid prototyping, kunststof en composieten.
De wereld waarin de modelmakerij opereert verandert sterk. ‘Wat vragen mijn klanten op termijn’, ‘welke eisen stellen de verschillende eindmarkten’, ‘ben ik professioneel genoeg’ en ‘waar moet ik in investeren: mensen of middelen ‘zijn vragen waar de modelmakers graag een antwoord op zouden hebben. Er is een uitgebreide analyse van de markt- en technologie ontwikkelingen gemaakt resulterend in verschillende business modellen voor de bedrijven om zich verder strategisch in te ontwikkelen. Voor de ontwikkeling van medewerkers van de toekomst is een actieoverzicht ontwikkeld. Dit actieoverzicht moet gaan zorgen voor enerzijds duurzame inzetbaarheid van het huidig personeel, en anderzijds het aantrekken van nieuw, jong personeel.
Daarnaast toont het onderzoek aan dat de modelmakerijen individueel maar ook als collectief veel kunnen verbeteren op het gebied van bedrijfsstrategie, positionering, imagoverbetering en communicatie. Men verwacht tevens dat onder invloed van automatisering (CAD/CAM/CAE), 24/7-productie, substituten zoals additieve manufacturing en engineering meer, hoger en ander personeel noodzakelijk zal zijn. Met name voor de branche biedt dit aanleiding om de huidige modelmakersopleiding aan te passen.
De routekaart biedt een vijftal businessmodellen inclusief een aanpak voor de bevordering van instroom en opleiding van vakkundig personeel die de modelmaker maar ook de branchevereniging in staat moet stellen om de juiste strategische keuze te durven maken.
Bij de Nederlandse Vereniging van Modelmakerijen (NVvM) zijn bedrijven aangesloten die gespecialiseerd zijn in het vervaardigen van allerlei soorten modellen, vormen prototypes, matrijzen, pas- en controlemallen in hout, metaal en kunststof. Al deze kwalitatief hoogstaande modellen liggen ten grondslag aan een hele serie van producten die hun weg vinden op de consumentenmarkt (gsm’s, laptops, scooters, etc.) en de industrie (turbines, pomphuizen, automotive onderdelen, etc.). Bij ieder van deze producten vormt de basis een model. Of het nu gaat om een prototype, een gietmodel of een matrijs: een modelmaker is een essentieel onderdeel van een succesvol, betrouwbaar en klantgericht product, de bij de NVvM aangesloten bedrijven leveren altijd een topprestatie waarbij de klant centraal staat.
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…