Ondanks het goede baanperspectief constateert Anne Marie Heij, beleidssecretaris Onderwijs Koninklijke Metaalunie dat het nog steeds erg moeilijk is om jongeren te interesseren voor een studie en baan in de techniek.
‘De technische sectoren, zoals het mkb-metaal, spenderen jaarlijks miljoenen euro’s aan promotie en gerichte ondersteuning van het onderwijs. Zonder dat zou de instroom al helemaal dramatisch zijn. Ons onderwijssysteem is te veel gericht op algemeen vormend onderwijs, de praktijk van techniek heeft daar geen plaats en dan blijft het veel theoretisch. We verliezen te veel technisch talent, dat heel goed uit de voeten zou kunnen in onze bedrijven’, aldus Heij.
De huidige knelpunten die werkgevers ervaren bij het werven van personeel in de techniek, zorg en onderwijs zullen naar verwachting de komende jaren op alle functieniveaus aanhouden. De huidige slechte baankansen voor mbo’ers uit economisch-administratieve richtingen zullen de komende zes jaar niet verbeteren. De verwachting is dat de komende zes jaar zo’n 1,6 miljoen medewerkers vervangen moeten worden. Ze verlaten (tijdelijk) de arbeidsmarkt door ander andere (vervroegde) pensionering, zorgtaken of verruilen hun beroep voor een ander beroep.
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…