AWL-Techniek centraliseert research in afdeling R&D

De beslissing om een R&D afdeling op te zetten is drieledig. Allereerst versterkt de afdeling het ontwikkelingsniveau van de organisatie. Daarnaast is het meer dan ooit, zeker in tijden waarin budgetten een grote rol spelen, van belang dat je als bedrijf voorop blijft lopen in de techniek. Tenslotte trekt AWL alle ontwikkelingen binnen de organisatie op deze manier boven de afdelingen uit, waardoor ze meer zichtbaar worden. Voorheen waren veel ontwikkelingen binnen AWL versnippert. Ze vonden plaats binnen de projecten zelf.

Taken

De afdeling blijft ontwikkelingen binnen verschillende afdelingen van AWL ondersteunen. Daarnaast werkt de afdeling zelfstandig aan projecten, waarbij voor ieder specifiek project een projectteam wordt samengesteld. Zo is reeds een team gestart dat zich richt op het laserlassen van rails voor autozittingen.
Andere items waar R&D zich op richt zijn onder andere vision in robot-logistieke toepassingen en het verder ontwikkelen van laserlastoepassingen voor rugleuningen van voor- en achterzittingen . Kennismanagement speelt ook een belangrijke factor. R&D is continu alert op ontwikkelingen die zich buiten de organisatie bij klanten, kennisinstituten en leveranciers afspelen.

Sparringpartner

Met de nieuwe richting die AWL met de R&D afdeling inslaat, is de organisatie beter dan ooit in staat moderne technologieën te implementeren in haar machines. De producten worden betrouwbaarder en risico’s op fouten worden verkleind. Op deze manier heeft AWL meer ruimte om als sparringpartner met klanten in contact te zijn. De positieve uitwerking hiervan is reeds zichtbaar. Een aantal klantvragen wordt op dit moment onderzocht en aangepakt.

Configure to order

Voor AWL zijn de voordelen van een R&D afdeling duidelijk. De focus verschuift van engineering-to-order (ETO) naar configure-to-order (CTO). Deze methode stelt de klant in staat om eenvoudig een klantspecifieke machine samen te stellen op basis van bewezen en betrouwbare modules. Op deze manier worden tijd en kosten bespaart.

Innovatie loep

De afdeling R&D werkt vanuit het principe van de innovatie loop. Dit is een continu proces dat bestaat uit vijf fasen. In de eerste fase wordt een idee geïnventariseerd en besloten of een (no)go wordt afgegeven. Daarna volgen het onderzoekstraject, ontwikkeltraject, de testfase en de implementatiefase. Het is de kunst deze loop draaiende te houden. Regelmatig wordt dit proces geëvalueerd. In deze evaluatie kijkt de afdeling aan de hand van milestones naar het resultaat van de huidige ontwikkelingen en naar nieuwe ideeën voor de toekomst.

Toekomst

Er is een duidelijke toekomstvisie bij AWL. Lichtgewicht materialen zoals aluminium en hogesterktestaal, zullen een steeds grotere rol gaan spelen in de automobiel industrie. Daarnaast zal meer worden geëxperimenteerd met materiaalcombinaties van bijvoorbeeld metaal en kunststof. Ook ziet de afdeling de doorontwikkeling van robotisering, laser, handling en vision als belangrijke speerpunten.


AWL-Techniek
Laser welding.jpg

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago