Nederland staat bekend als fietsland, maar de productie van fietsenframes vindt voornamelijk plaats in Zuidoost Azië. De reden daarvan is dat het maken van een fietsframe nog steeds handwerk is en daarom goedkoper in lageloonlanden. Geïnspireerd door de auto-industrie heeft Mokumono een innovatief geautomatiseerd productieproces ontwikkeld. ‘Op deze manier kunnen we voor dezelfde kosten in Nederland een frame maken’, verteld mede-oprichter Tom Schiller.
Mokumono, het bedrijf van de Amsterdamse tweelingbroers Schiller vindt dat de productie van fietsenframes weer terug naar Nederland moet komen. ‘De techniek die we gebruiken wordt in Nederland al gebruikt door partijen als VDL in de auto-industrie. Wij hebben die techniek doorontwikkeld speciaal voor fietsen’, aldus Tom Schiller.
Als bewijs ontwikkelde Mokumono een eigen fiets de ‘Delta’. De eerste honderd fietsen waren al verkocht voordat de productie begon. Maar de broers willen vooral aantonen met hun fiets dat de productie van fietsenframes weer in Nederland kan plaatsvinden. ‘Er worden jaarlijks 13 miljoen fietsframes geïmporteerd en het zou toch fantastisch zijn als een groot deel daarvan weer in Nederland gemaakt wordt!’, aldus Bob Schiller.
En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…
Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…
Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…
De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…
Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…
Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…