Aanvragen octrooien stijgen weer

Nederland staat in de top 20 van landenaanvragen. Vorig jaar vroegen Nederlandse bedrijven 7.606 octrooien aan bij het EOB. Dit is een stijging van maar liefst 17.2 procent in vergelijking met 2012, toen 6.489 octrooien werden aangevraagd (2012 t.o.v. 2011: +3.8 procent). Met een aandeel van 3 procent (2012: 2.5 procent) van alle aanvragen stijgt Nederland van de 9e naar de 8e plaats in de totaallijst. Op de Europese rangschikking bezet Nederland de 4e plaats.  

‘De Europese vraag naar octrooibescherming groeit voor het vierde achtereenvolgende jaar’, aldus Benoît Battistelli, president van het EOB. ‘Deze groei bewijst dat bedrijven uit de gehele wereld Europa steeds meer zien als het brandpunt van innovatie. De sterke positie van Europese bedrijven in octrooigevoelige technologiesectoren onderstreept de centrale rol van deze sectoren als het gaat om werkgelegenheid en groei in de Europese economie.’

Philips, DSM, NXP

In termen van groei streeft Nederland met een percentage van 17,2 procent zelfs China en Zuid-Korea voorbij, en bleef ook andere Europese landen met een sterke groei ruim voor, zoals Denemarken (+8.1 procent) en Zweden (+7,5procent).

De opleving heeft vooral te maken met een sterke groei in octrooiaanvragen door Philips. Na een scherpe daling in 2012 prijkt het Eindhovense bedrijf weer in de top drie aanvragers bij het EOB, met een toename van bijna 700 aanvragen ten opzichte van het voorgaande jaar.

De drie toonaangevende technologiesectoren bij de Nederlandse octrooiaanvragen die het EOB ontving, waren Medische Technologie (11 procent), Biotechnologie (8 procent) en Elektrische machines, apparaten en energie (8 procent).

Met 1.839 aanvragen was Philips Nederland’s actiefste octrooiaanvrager en maakte hiermee een sprong op de lijst van aanvragers bij het EOB van een 12e plaats in 2012 naar een 3e plaats in 2013. Op de lijst aanvragers uit Nederland bereikte DSM de tweede plaats met 658 aanvragen (op de lijst EOB-aanvragen een stijging van de 44e naar de 23e plaats), gevolgd door NXP (253), Shell (244), Unilever (178), en Akzo Nobel (154). Deze ranglijst onderstreept de Nederlandse specialisatie op het gebied van levensmiddelentechnologie, goed voor 20 procent van alle aanvragen die het EOB ontving op dit gebied.

Nederland vijfde

Als het gaat om het aantal octrooiaanvragen in Europa per miljoen inwoners, neemt Nederland de 5e plaats in: achter Zwitserland, Zweden, Finland en Denemarken, maar vóór Duitsland, Japan, de Verenigde Staten en met 129 aanvragen per miljoen ver boven het gemiddelde in de 28 Europese landen. In totaal ontving het EOB 266.000 octrooiaanvragen in 2013; dit was 2,8 procent meer dan in 2012 en het geldt als een absoluut record. De Verenigde Staten en Japan tekenden opnieuw voor het grootste aantal aanvragen bij het EOB, terwijl China (+16.2 procent) en Zuid-Korea (+14 procent) de grootste percentuele aandelen in de groei lieten zien. De aanvragen uit Europa bleven over het geheel genomen stabiel.

Het EOB kende vorig jaar 66.700 Europese octrooien toe, een groei van 1,6 procent ten opzichte van 2012 en het hoogste absolute aantal ooit. In totaal werden 1.886 octrooien toegekend aan Nederlandse bedrijven. Dit was 10 procent meer dan in het voorgaande jaar (2012: 1.711) en een groei van 18 procent sinds 2009.

Vijf bedrijven in top tien

De lijst van bedrijven met de meeste aanvragen bij het EOB werd opnieuw aangevoerd door Samsung (2.833 aanvragen), gevolgd door Siemens (1.974) en Philips (1.839). Maar met BASF op de 5e, Robert Bosch op de 6e en Ericsson op de 10e plaats, stonden nog eens drie Europese bedrijven in de top tien, ruim meer dan Azië met drie bedrijven en de Verenigde Staten met twee bedrijven.

65,5 procent van de aanvragen bij het EOB kwam van grote bedrijven, 29 procent van het midden- en kleinbedrijf en individuele uitvinders, 5,5 procent universiteiten en onderzoeksinstituten.

www.epo.org

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago