Actueel

3600 m2 R&D voor ABB

ABB versnelt de innovatie op het gebied van e-mobiliteit met een nieuw wereldwijd R&D-centrum. Het E-mobility Innovation Lab van ABB is gehuisvest in Delft en zal plaats bieden aan 120 specialisten.

Foto: ABB

Het nieuwe centrum op de campus van de Technische Universiteit Delft heeft een oppervlakte van 3600 m2 en kostte tien miljoen dollar om te bouwen. Het is ontworpen om verdere innovaties op het gebied van e-mobiliteit en de toekomstige ontwikkeling van de portefeuille van ABB te stimuleren.

Naast de faciliteit in Delft investeert ABB ook dertig miljoen dollar in een Center of Excellence en productielocatie voor de laadinfrastructuur voor EV’s, die volgend jaar in Italië wordt geopend.

Frank Muehlon, hoofd van ABB’s wereldwijde activiteiten voor E-mobility Infrastructure Solutions: ‘Binnen ABB Electrification investeren we ongeveer 400 miljoen dollar per jaar in R&D om ervoor te zorgen dat we voorop blijven lopen op het gebied van technologisch leiderschap en de standaard zetten als het gaat om duurzame mobiliteit. Als onderdeel van deze investering richten we ons op het verleggen van de grenzen van e-mobiliteit, voornamelijk op het gebied van opladen, opslag en digitalisering. Het nieuwe labo zal ons in staat stellen om onze samenwerking met de fabrikanten van EV’s te versterken om de prestaties en de vooruitgang in de hele sector te bevorderen.’

Nieuwste technologie

Het verzekeren van een naadloze verbinding tussen voertuigen, laadstations, laadnetwerken en het net, samen met de softwaresystemen die deze ondersteunen, is een belangrijk aandachtspunt voor ABB. Het E-mobility Innovation Lab is uitgerust met de nieuwste technologie om ervoor te zorgen dat de laders van ABB compatibel zijn met alle soorten voertuigen. Simulatoren zijn precies voor dit doel gebouwd, waarbij 95 procent van alle tests wordt uitgevoerd met een digitale kopie van voertuigen.

Om te testen hoe voertuigen presteren in zeer warm of koud weer, heeft ABB speciale ruimtes voor milieutests ontwikkeld, waar oplossingen worden onderworpen aan extreme omstandigheden, waaronder temperaturen van -40 tot +100 graden Celsius en een hoge luchtvochtigheid. Het atrium is groot genoeg voor fabrikanten om hun auto’s, bussen of vrachtwagens de warme en gecontroleerde omgeving in te rijden om testen uit te voeren, wat het opladen voor het snel groeiende segment van elektrisch zware voertuigen zal helpen bevorderen.

De redactie

Recent Posts

Blog Rolf Elling: Zorg voor enige houvast

En dan is het al weer december, de laatste maand van het jaar. Het wordt…

1 jaar ago

Hoogprecisiespecialist ziet vraag aantrekken en investeert in machinepark

Na een rustige periode ziet Hamers Metaalbewerking uit Tilburg de vraag weer aantrekken. Het maakbedrijf…

1 jaar ago

Verhuizing vormt sluitstuk transitie Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, staat voor een verhuizing van…

1 jaar ago

Wereldwijde staalproductie nagenoeg gelijk

De wereldwijde staalproductie liet in september een stijging zien van 0,6 procent ten opzichte van…

1 jaar ago

Stap voorwaarts voor Hoekman met vierde locatie

Hoekman RVS wil de productieprocessen in lasersnijden, kanten, afwerken, walsen en lassen naar een hoger…

1 jaar ago

Nieuwe assemblagehal voor Wetech

Machinefabriek Wetech op industrieterrein De Horsel in Nuth breidt haar assemblagehal uit. De fabriek is…

1 jaar ago